Česta pitanja

 Home / Energetski certifikat / Česta pitanja

Česta Pitanja


Koje sve nekretnine podliježu obvezi energetskog certificiranja i koji su zakonski rokovi?

Vlasnik zgrade ili dijela zgrade većeg od 50m2 mora od 01.07.2013. imati energetski certifikat ako se nekretnina prodaje. Ako se radi o najmu tada je rok za napraviti energetski certifikat 01.01.2016. S tim danom ističe rok i do tada treba imati energetski certifikat, a ne tek onda početi raditi ga. Sljedeće 2 godine su dovoljne da svi koji iznajmljuju kuće, apartmane i stanove to naprave.

Koliko dugo vrijedi energetski certifikat?

Certifikat vrijedi 10 godina i za nove zgrade i za postojeće zgrade. Nakon 10 godina moguće je da je došlo do promjene energetskih svojstava pa je analizu potrebno ponovo napraviti.

Koji energetski razredi zgrada postoje?

Postoji 8 energetskih razreda, A+ je sa energetski najbolji, a G najlošiji razred.

Kako se može dobiti bolji energetski razred i zašto je to uopće bitno?

Bolji razred se može dobiti ulaganjima u energetsku učinkovitost, bolju fasadu, izolaciju. Bitno je jer se smanjuju energetski troškovi, nekretnina s većim energetskim razredom vrijedi više, banke daju povoljnije kamatne stope kod takvih ulaganja, lokalne samouprave i Fondovi subvencioniraju bespovratno ta ulaganja, jer pridonose lokalnoj ekonomiji i kvaliteti života, smanjuju potrošnju energije i smanjuje se emisija CO2. Nakon uvođenja poreza na nekretnine, zgrade sa lošijim energetskim razredom će plaćati veći porez.

Koliko košta energetski certifikat?

Za postojeću nekretninu izrada energetskog certifikata podrazumijeva energetski pregled i izvješće za razliku od certifikata za novu zgradu. Zato i cijena ima veliku razliku, ovisi o kvadraturi, lokaciji zgrade, složenosti tehničkih sustava.

Može li stambena zgrada platiti energetsko certificiranje iz pričuve?

Ne samo da može, već je to najpovoljnije rješenje u svakom pogledu. Može se napraviti certifikat i za pojedinačni stan, ali to je čisto zadovoljavanje zakonske forme. Energetsko certificiranje je barem 3 puta jeftinije kada se radi za cijelu zgradu sa 10 stanova, nego za svaki stan pojedinačno. Ali ne samo to, već onda energetski certifikatori mogu napraviti i detaljnu analizu isplativosti ulaganja u fasadu, izolaciju stambene zgrade, zamjenu kotlovnice i slična ulaganja poticana od strane našeg Fonda za energetsku učinkovitost i europskih fondova.

Tko je ovlašten raditi energetski pregled i energetski certifikat?

Ovlašteni energetski certifikator za zgrade do 400m2 može biti samo jedan inženjer, dok za složenije objekte u procesu sudjeluju 3 inženjera certifikatora elektrotehničke, strojarske i građevinsko-arhitektonske struke.

Koje dokumente investitor nove zgrade treba pribaviti energetskom certifikatoru?

Za izdati energetski certifikat nove zgrade ovlašteni certifikator treba glavni projekt i završno izvješće nadzornog inženjera.

Koje dokumente vlasnici postojeće zgrade trebaju pribaviti energetskom certifikatoru?

Potreban je vlasnički list gdje se vidi opći podaci objekta, dostupni računi za energente i vodu, dostupna projektna dokumentacija. Što više podataka certifikator ima, izrada je brža i kvalitetnija, a cijena jeftinija.

Kako se mogu dobiti nepovratna sredstva za provedbu energetskog pregleda, izradu certifikata zgrade i/ili ulaganja u energetsku učinkovitost?

Energetski certifikat je prvi korak u budućem ulaganju neke zgrade u energetsku učinkovitost, a čak i za taj korak postoje nepovratne subvencije za poslovne i stambene zgrade. Obzirom da natječaji lokalnih samouprava i Fondova se raspisuju tokom cijele godine, za trenutno stanje natječaja i mogućnosti potencijalnih subvencija kontaktirajte nas mailom [email protected] ili telefonom na 098 465 298.

O nama

Poduzeće Zeleni MWh j.d.o.o. osnovano je 2013.g. i iste godine od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobiva licencu za vršenje energetskih pregleda, energetsko certificiranje i pregled automatske regulacije jednostavnih (Modul 1) ali i složenih objekata (Modul 2).


Više

Rješenje

Ako želite riješiti vaše financijske i druge probleme pregledajte ova dva slijedeća linka. Možda vam pomognu.


Zaradite novac preko interneta
Ho'oponopono